FLL 2012 – Food Factor

Cada any, centenars de milers de joves de tot el món esperen expectants davant dels seus ordinadors l’alliberament d’un nou desafiament. L’any 2012 el repte era Food Factor (Qualitat dels aliments).

En aquest repte, els equips havien d’explorar la temàtica de la seguretat alimentària i examinar els possibles focus de contaminació que es produeixen als nostres aliments. Des de la exposició a insectes, el processat en condicions no estèrils, el posterior transport i/o  preparació sense garanties sanitàries i finalment l’emmagatzemament. En acabar, els equips havien de trobar formes de prevenir o combatre aquest tipus de contaminació.

Durant aproximadament 6 setmanes prèvies, els equips d’entre 4 i 10 participants, acompanyats del seu entrenador, van dissenyar, construir i posar en marxa els robots, a més de realitzar un treball d’investigació científica que van exposar el dia del torneig davant un jurat format per professors de l’Escola Politècnica Superior i de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de la Universitat de Lleida.

Així mateix, el  dia 9 de febrer, la Sra. Marisa Ruiz de la Fundació Scentia i el SR. Jordi Albó, coordinador d’àrbitres i jutges de la First Lego League Espanya,  van venir a Lleida a fer una reunió informativa als voluntaris assignats a les tasques d’àrbitres i jutges, referent a  les seves funcions i tasques el dia de la competició.

IMG165-300x225

Tanmateix, per poder organitzar la competició, evidentment calia muntar les taules i els corresponents kits de competició. Aquesta divertida tasca és va convertir en un gran moment per a compartir amb tothom: professorat, alumnes, becaris, voluntaris, etc.

IMG158-300x225     IMG160-300x225

IMG157-300x225     IMG161-300x225

Així mateix des de l’Escola Politècnica Superior es va organitzar una xerrada informativa adreçada als entrenadors dels centres participants amb l’objectiu d’aclarir tots els dubtes que una activitat nova com aquesta els pogués generar.

IMG_0644.JPG

Finalment el torn de paraula va correspondre a en Carlos Mateo, entrenador de l’equip The Santperencs, guanyadors dos anys consecutius del Campionat d’Espanya i, en conseqüència, representats de l’Estat en les finals mundials de la FLL disputades als Estats Units, on van aconseguir uns meritoris 10è i 12è lloc, respectivament.

IMG_0695.JPG

En Carlos Mateo va venir a Lleida  amb tots els robots dels Santperencs que van fer les delicies dels assistents

IMG_0661.JPG

Finalment es va donar pas a una demostració pràctica del comportament d’un robot a càrrec d’en Xavier Claveria i en Juli, entrenador i membre de l’equip Epis Lego Factory, del Col·legi Episcopal de Lleida que va participar en la primera edició i va aconseguir el premi SEMIC a les Joves Promeses.

IMG_0665.JPG

L’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida organitzava l’any 2012, per primera vegada a Lleida, un dels els tornejos classificatoris de FIRST LEGO League. La Competició de Lleida va comptar amb la participació de més de 150 nens de 16 col·legis i instituts de les comarques de Ponent (La Seu d’Urgell, La Pobla de Segur, Guissona, Ponts, Artesa de Segre, Tàrrega, Mollerussa, Cervera i Lleida) i la Franja (Fraga). A més, un total de 70 voluntaris (professorat, estudiantat i PAS de l’EPS i d’altres centres de la UdL com l’ETSEA i la FCE) feia dies que treballaven perquè aquest esdeveniment fos tot un èxit. Cal destacar que aquest esdeveniment organitzat per l’EPS va comptar amb el patrocini, a nivell local, de IFR Group, Ros Roca, Semic i La Paeria.

P1420521

Després d’uns apassionants enfrontaments i una emocionant final, el guanyador absolut d’aquesta primera edició celebrada a Lleida va ser l’Institut Maria Rúbies, que va competir a la gran final estatal de la FLL que va tenir  lloc a Pamplona.

En aquesta edició, els participants van presentar projectes per garantir una millor conservació dels aliments i també van prendre part en la prova de robòtica en la que van haver de resoldre quinze missions diferents en dos minuts i mig utilitzant robots mitjançant el sistema Lego Mindstorms.

L’acte de Cloenda i el lliurament de premis va comptar amb la presència de nombroses autoritats, polítiques, institucionals i empresarials de les Terres de Lleida.

aaDSC_6585F.jpg

Podeu consultar aquí:

El programa de la FLL Food Factor
Els Participants de la FLL Food Factor
Els guanyadors de la FLL Food Factor
La Repercussió als mitjans de la FLL Food Factor
Anuncis