FLL 2013 – Senior Solutions

Al febrer del 2013 l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida va organitzar, per segon cop a Lleida, un dels els tornejos classificatoris de FIRST LEGO League. Una activitat dirigida a joves d’entre 10 i 16 anys dividida en dues parts. La primera és un projecte científic al voltant d’un tema que constitueix un desafiament real en la societat actual. La segona part, consisteix en un torneig de robòtica, en el que, robots fabricats pels mateixos nens i nenes a partir de peces de  LEGO Mindstorms, han de realitzar una sèrie de missions en un temps i condicions limitades.

Anteriorment però, el 14 de desembre de 2012 es va organitzar una reunió prèvia informativa per als entrenadors i participants  amb professionals vinculats amb el repte d’aquell any: Senior Solutions. Així doncs, van programar una reunió a la Facultat d’Infermeria de la UdL amb la Sra. Carme Nuïn, experta en els cuidatges de les persones de la tercera edat i el Sr. Carles Casanova, expert en fisioteràpia.

IMG406.jpg

La trobada va ser força interessant ja que ens van donar una visió realista i entenedora dels problemes que la gent gran tenen a la seva activitat diària. Alguns d’ells estan relacionats amb:

  • Mobilitat
  • Fragilitat
  • Autonomia funcional
  • Mantenir una bona alimentació
  • Seguiment adequat del tractament mèdic
  • Integració social
  • etc.

Tots aquest temes eren reptes que podien servir com a referència dels projectes científics que els equips havien de desenvolupar.

IMG404-300x225    IMG405-300x225

Tanmateix, a l’Escola Politècnica Superior es va realitzar la primera reunió informativa de la segona edició de la FIRST LEGO League Lleida adreçada tant als 16 centres que ja van participar en la primera edició, com a nous centres interessats a entrar a formar part de l’event. Finalment van assistir un total de 19 centres representats, en la seva majoria, pel seu  professorat de tecnologia.

Fernando Guirado, responsable de la fase local de Lleida de la FLL, va facilitar dades de valoració dels participants respecte criteris sobre certes questions proposades als participants de la primera edició de la FLL a Lleida (augment de la capacitat de creació i innovació, millora en la resolució de problemes, augment de les habilitats d’investigació, millora en conceptes com la presentació en públic i la comunicació, millora en aspectes com són el treball en equip, l’autoestima i la capacitat de planificació, …). Així mateix va oferir dades sobre participació i impacte social tan de les fases locals, com nacionals i internacionals. Va finalitzar la seva intervenció explicant breument les novetats previstes per l’edició del 2012, centrada en el desafiament “Senior Solutions”.

IMG_2758.JPG

El professor de l’EPS i cap d’arbitres i jutges de la FLL Lleida, Josep Lluís Lérida, va dur a terme una explicació general del que és la FLL, com s’organitzen els tornejos (el projecte científic, el projecte tècnic i els valors FLL), els premis, …

Finalment Jordi Agost, entrenador de l’equip del Col·legi Santa Anna de Lleida i professor associat a l’Escola Politècnica Superior va explicar a tots els assistents la seva experiència en la FLL Lleida.

IMG_2769.JPG

La Competició de Lleida va comptar amb la participació de vora 180 nens i nenes de 19 col·legis i instituts de les comarques de Ponent.

A més, un total de 80 voluntaris (professorat, estudiantat i PAS de l’Escola Politècnica Superior, de la Facultat de Ciències de l’Educació, de la Facultat d’Infermeria, de la Facultat de Dret i Economia i de l’ETSEA), van treballar per a que aquesta segona edició de la FLL a Lleida fos tot un èxit.

DSC_6599ff16FA

En la present edició Sènior Solutions, els participants van haver de  trobar a un company d’equip major de 60 anys perquè els ajudés a identificar els desafiaments als quals la gent gran s’ha d’enfrontar en la seva vida diària. Aquest era el punt de partida per desenvolupar un projecte científic que proposava una solució innovadora i que finalment era posat en comú amb altres equips de manera col·laborativa. En aquest punt l’Escola Politècnica Superior va sol·licitar l’ajut dels professionals de la Facultat d’Infermeria de la UdL i es va organitzar una xerrada conjunta amb tots els participants amb l’objectiu d’oferir aquesta informació.

La Jornada de competició va centrar-se es les dues línies principals de les que consta la FIRST LEGO League, la presentació dels projectes científics elaborats per els equips participants i jutjats per un tribunal d’experts, i la Competició de Robots, organitzada en tres rondes, en la que els equips havien d’aconseguir que el seu robot executés en un temps màxim de 2:30 minuts el màxim de desafiaments proposats per l’organització.

DSC_6675fffFA

Després d’uns apassionants enfrontaments i una emocionant final, el guanyador absolut d’aquesta segona edició celebrada a Lleida va ser el Col·legi Santa Anna de Lleida, que competir a la gran final estatal de la FLL que va tenir lloc a Tarragona els dies 16 i 17 de març juntament amb el segon guanyador, el INS Joan Brudieu de la Seu d’Urgell. [+INFO]

Una de les novetats d’aquesta edició va ser el muntatge, per part de l’empresa Agustí Mestre, d’una ludoteca per als més petits on, sobretot, els nens i nenes acompanyants del participants van poder gaudir durant tot el matí de diferents jocs, tallers i activitats d’esbarjo organitzades i coordinades per estudiants d’Educació Infantil de la FCE de la UdL i per personal propi d’Agustí Mestre.

DSC_6635fffFA.jpg

L’acte de Cloenda i el lliurament de premis va comptar amb la presència de nombroses autoritats, polítiques, institucionals i empresarials de les Terres de Lleida, així com els representants de les empreses patrocinadores d’aquesta edició de la FLL Lleida.

DSC_6896fffFA16.jpg

Podeu consultar des d’aquí:

Programa FLL Senior Solutions
Participants FLL Senior Solutions
Guanyadors FLL Senior Solutions
Repercussió en els mitjans FLL Senior Solutions

Anuncis