FLL 2014 – Nature’s Fury

L’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida va organitzar, per tercer cop a Lleida, un dels els tornejos classificatoris de FIRST LEGO League.

Es tracta d’una activitat dirigida a joves d’entre 10 i 16 anys dividida en dues parts. La primera és un projecte científic al voltant d’un tema que constitueix un desafiament real en la societat actual. Els joves, organitzats en grups d’un màxim de 10 nens i nenes, havien de desenvolupar una aportació que constituís un avenç real en la resolució o millora del problema proposat que aquell any era Nature’s Fury. La segona part, consistia en un torneig de robòtica, en el que, robots fabricats pels mateixos nens i nenes a partir de peces de  LEGO Mindstorms, han de realitzar una sèrie de missions en un temps i condicions limitades.

DSC_1767_fastone_16.jpg

Prèviament l’Escola Politècnica Superior va organitzar una reunió prèvia amb experts en desastres naturals adreçada a tots el equips, entrenadors i participants de la III edició FIRST LEGO League. Els experts convocats per ordre de presentació van ser:

– Sra. Gemma Yañez, Tècnic de riscos naturals. Dirección General de Protección Civil y Emergencias (DGPCE), Ministeri de l’Interior.

– Sr. Carmelo Benito, Comandante de Artilleria, Unidad Militar de Emergencias (Zaragoza).

– Sr. Eduardo Martínez, inspector Cap de l’Àrea d’Operacions de la Regió d’Emergències de Lleida. Bombers de la Generalitat.

– Sra. Cristina Figueres, Responsable de l’àmbit de la Salut, Socors i Emergències. Cooperació Internacional de la Creu Roja de Lleida.

IMG_5572.JPG

En aquesta trobada, els nois i noies dels diferents equips, van aprofitar per a plantejar els seus dubtes, idees i propostes per al treball científic amb l’objectiu de poder tenir una valoració realista d’algú que coneix el tema en profunditat.

IMG_5603.JPG

Vincles a les presentacions:

La Tierra y los Fenómenos naturales – Protección Civil
Unidad Militar de Emergencias
Actuació dels Bombers de la Generalitat en catàstrofes naturals
Acció Humanitària – Creu Roja

Així mateix també es va organitzar una reunió prèvia amb els entrenadors per tal d’explicar-lis in situ les novetats i particularitats d’aquesta edició

IMG_5536

La Competició de Lleida va comptar amb la participació de 24 equips, amb un total de 240 nens i nenes de 20 col·legis i instituts de la província de Lleida, la Franja de  de Ponent, Barcelona i Girona

IMG_9964.JPG

Així mateix, cal destacar l’esforç dels mateixos participants (alumnes, professorat i centres), de les institucions (Escola Politècnica Superior, Universitat de Lleida, Consell Social de la UdL, Bombers de la Generalitat, Creu Roja de Lleida, Subdelegación del Gobierno en Lleida i la Unidad Militar de Emergencias del Ejercito), de les administracions (Ajuntament de Lleida i Diputació de Lleida) i de les empreses (SEMIC, IFR, GFT, LLEIDA.NET, SUPSA Supermercats Pujol, AGUSTÍ MESTRE, Mc DONAL’S i PONENT 2002, Google Developers Group i Engijoc) implicades alhora d’afrontar i assumir  la realització d’un esdeveniment d’aquesta magnitud que, en la seva segona edició va aconseguir mobilitzar un total de gairebé 1000 persones.

P2221363_fastone_16.jpg

En la present edició Nature’s Fury, els equips van explorar impressionants tempestes, terratrèmols, onades i molts més fenòmens de la naturalesa que podem emmarcar en el que denominem desastres naturals i que fan acte de presència allà on les persones viuen, treballen i juguen. Els equips van presentar uns projectes científics que tenien per objectiu trobar solucions científiques i tecnològiques a desastres naturals com els anomenats anteriorment. En aquest sentit es van poder analitzar projectes com ara sensors per controlar riuades, preveure calamarsades, sistemes de protecció en cas de terratrèmols, social media específic per ajudar en cas de catàstrofes naturals, …

Després d’uns apassionants enfrontaments, el guanyador absolut d’aquesta tercera edició celebrada a Lleida va ser l’equip de l’Institut Els Planells d’Artesa de Segre, els Parxi’s Fury que competiran en la gran final estatal de la FLL que tindrà lloc a Barcelona el dia 23 de març, juntament amb el segon guanyador, el Santa Anna Team del Col·legi santa Anna de Lleida, guanyadors de la segona edició.

P2221317_fastone_16.jpg

Així mateix, cal destacar que en aquesta edició, el mateix dia de la competició, al carrer Jaume II, les institucions col·laboradores van mostrar en directe els seus equipaments, van organitzar exhibicions, …

En concret, la Creu Roja de Lleida va instal·lar un hospital de campanya i va portar l’equip de cerca en mitjà terrestre, que consta de gossos ensinistrats que van fer exhibicions en directe  a la Canalització del riu Segre. El Bombers de Lleida van portar una autoescala de fins a 15 metres d’alçada  i un vehicle de suport i material en cas d’emergència i la Unidad Militar de Emergencias de l’exercit va exposar una un vehicle autobomba, un camió especial d’emergències i un jeep militar.

DSC_1809_fastone_16.jpg

Així mateix aquestes activitats exteriors es van complementar amb un circuit de cotxes elèctrics per part d’Agustí Mestre i una demostració de vol de Drone a càrrec de l’empresa Engijoc.

A l’interior de CCCT també vam comptar  amb una Ludoteca LEGO per als més petits i d’un stand dedicat a la robòtica educativa.

DSC_1799_fastone_16.jpg

L’acte de Cloenda i el lliurament de premis va comptar amb la presència de nombroses autoritats, polítiques, institucionals i empresarials de les Terres de Lleida, així com els representants de les empreses patrocinadores d’aquesta edició de la FLL Lleida.

Podeu consultar des d’aquí:

Programa FLL Nature’s Fury
Participants FLL Nature’s Fury
Guanyadors FLL Nature’s Fury
Repercussió als mitjans FLL Nature’s Fury
Anuncis