FLL 2016 – Trash Trek

La ciutat de Lleida, de la mà de l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Lleida (UdL), va celebrar el passat 20 de febrer la cinquena edició del torneig classificatori de la FIRST LEGO League. A més, per primer cop es celebrar, paral·lelament la primera edició de la Jr. FIRST LEGO League (Jr.FLL), adreçada a joves de 6 a 9 anys.

L’acollida d’aquesta activitat a Lleida ha estat molt positiva en aquests cinc anys: dels 16 equips que van participar en la primera edició del 2012 , en aquesta cinquena edició s’ha arribat a la xifra de 27 equips.

DSC_1540.jpg

El dimarts 24 de novembre, l’Escola Politècnica Superior va organitzar la tradicional trobada prèvia amb experts amb l’objectiu principal que els ponents donin el seu punt de vista professional sobre el repte d’aquesta edició: Trash Trek, buscar noves formes de gestionar els residus, de forma que pugui ser útil als equips participants per acabar de concretar el tema del projecte científic amb algú amb coneixement del tema. De fet hi van participar vora 70 nens i nenes de 12 col·legis i instituts de les comarques de ponent que van  rebre l’assessorament dels experts i van presentar la seva proposta a algú amb coneixement del tema per que la valorés.

En aquesta edició els ponents convidats van ser:

  • Ester Fanlo: Regidoria de Medi ambient de la Paeria. Encarregada de la coordinació, planificació i gestió de les polítiques municipals en matèria de medi ambient i sostenibilitat,la neteja viària i la recollida i eliminació d’escombraries.
  • Wifre Gasto: Gerent de la empresa Ilnet. Empresa encarregada a Lleida de la recollida i gestió de residus.
  • Daniel de la Fuente: Responsable de desenvolupament de nous productes a l’empresa de Ros Roca, especialitzada al disseny i fabricació d’equipament per a la gestió i recollida de residus
  • Joan Ibarz: Tècnic de Residus del Consell Comarcal de Segrià, per a la gestió mancomunada dels residus municipals.

IMG_1974

Així mateix, la setmana justament anterior a la competició també es va organitzar una reunió d’àrbitres i jutges per tal d’explicar-lis de primera mà el funcionament de cada un d’aquests rols fonamentals per a la competició.

IMG_2180     IMG_2186

Els equips The Re-bbish de l’institut Els Planells d’Artesa de Segre i Mullarero’s Team del Colegio santa Ana de Fraga, han estat els equips guanyadors d’aquesta cinquena  edició de la FLL; Els primers han aconseguit el 1r Premi Fundació Scentia al guanyador d’aquesta edició, mentre que els segons han guanyar el 2n premi PAERIA al guanyador.

DSC_2024

Tots dos van aconseguir una plaça per competir en la gran final estatal de la FLL que va tenir lloc a Girona els dies 12 i 13 de març. La Fundació Scientia, Fundació Princesa de Girona i Universitat de Girona, van organitzar el torneig Gran Final FIRST LEGO League (FLL) Espanya: 48 equips FLL procedents dels 24 Tornejos Classificatoris FLL, van posar en comú les seves Projectes Científics, els seus Robots i la integració dels Valors FLL per aconseguir una plaça en els tornejos internacionals

Tots dos equips van quallar una meritòria actuació durant la Jornada i el seu esforç i treball es va veure recompensat en forma de Premis: L’equip Mullarero’s Team  va guanyar el 2n premi a la Presentació, mentre que l’equip The Re-bbish assolia el 2n Premi al Disseny Mecànic

Moltes felicitats a tots dos!

Pel que fa la la FLL Lleida, cal destacar l’esforç dels mateixos participants (alumnes, professorat/entrenadors i centres), de les institucions (Escola Politècnica Superior, Universitat de Lleida, Consell Social, Vicerectorat d’Activitats Culturals i Projecció Universitària de la UdL) de les administracions (Ajuntament de Lleida, Diputació de Lleida i Consell Comarcal del Segrià ) i de les empreses (SEMIC, IFR, GFT, LLEIDA.NET, ENGIJOC, PLUS FRESC, AGUSTÍ MESTRE, Mc Donald’s, Ponent 2002, Google Developers Group Lleida i Frutas Bean) implicades alhora d’afrontar i assumir  la realització d’un esdeveniment d’aquesta magnitud que, en aquesta cinquena edició ha aconseguit mobilitzar un total de gairebé 1200 persones.

En la present edició el repte es Trash Trek i els equips participants exploraran el fascinant món dels residus. Des de la recol·lecció, a la classificació i la reutilització intel·ligent. Dels residus, en podem aprofitar molt més del que sembla!

DSC_1680.jpg

A més, cal destacar que en aquesta edició, el mateix dia de la competició, al carrer Jaume II, les institucions col·laboradores mostraran en directe els seus equipaments, s’organitzaran tallers i exhibicions: Ros Roca exhibirà un camió de recollida de residus i un contenidor, Ilnet aportarà un camió de recollida i una deixalleria mòbil i l’empresa Troballes col·labora amb un contenidor de roba de segona mà; El públic i assistents a la FLL podran interactuar gaudir d’aquests equipaments.

Tanmateix l’Escola Politècnica Superior organitza dos tallers: “Interacció amb biosensors” i “Projecte MotoStudent”, l’empresa Engijoc el taller “Robòtica per a tots” i un stand dedicat a la robòtica educativa i, finalment,  el Grup Mestre munta una fantàstica ludoteca LEGO per als mes petits i un circuit de cotxes elèctrics.

20160220012357rqwer.jpg

Un fet a destacar es la celebració, paral·lelament a la FLL de la primera edició de la Jr. FIRST LEGO League (Jr.FLL), adreçada a joves de 6 a 9 anys i que en aquest primer any ha comptat amb la particopació de 5 equips:

Poblaxics Aj. Pobla de Segur
Los Recikids Gascón y Marín
Santa Anna Primary St. Anna Lleida
FEDAC Green FEDAC Guissona
FEDAC Blue FEDAC Guissona

DSC_1657.jpg

Podeu consultar des d’aquí:

Programa FLL Trash Trek
Participants FLL Trash Trek
Guanyadors FLL Trash Trek
Repercussió als mitjans FLL Trash Trek

Anuncis